sobota, 23. junij 2012

CYCLING: BOVEC-LOG POD MANGARTOM-BOVEC

Kolesarjenje od Bovca do Loga pod Mangartom (2h - turistično).

Trdnjava Kluže.


Soteska reke Koritnice pri trdnjavi Kluže.



Višina soteske pri trdnjavi Kluže je 61 m.








Grobišče iz prve svetovne vojne v Logu pod Mangartom.




Maketa doline reke Koritnice.


Panoramski posnetek vasi Log pod Mangartom.

Log pod Mangartom je razpotegnjeno obmejno naselje v Občini Bovec. Nahaja se v Posoških Julijskih Alpah, sestavljajo ga gručasta dela Spodnji in Gorenji Log ter zaselki Loška Koritnica, Možnica in Pustina.
Po ledeniško preoblikovani dolini teče reka Koritnica, ki je med Spodnjim Logom in Možnico izdolbla globoka korita. Na njej sta manjši hidroelektrarni, zgornja iz leta 1928, spodnja, pri Možnici, pa iz leta 1911, ki ju je plaz leta 2000 močno poškodoval.Med obema gručama hiš je 4,5 km dolg predor Štoln, ki so ga izvrtali leta 1905 za odvod vode iz rudnika svinca v Rablju (Cave del Predil).
Župnijska cerkev sv. Štefana iz 18. stoletja ima bogato okrašeno notranjost. Ob pokopališču je še cerkev lurške Matere božje.
Potok Možnica je v istoimenski ledeniški dolini izdolbel več slikovitih korit in naravnih mostov. Na vzhodu zapira dolino Koritnice mogočna Loška stena s kamninskimi skladi, postavljenimi v različnih smereh. Z Loške stene teče potok Fratarica, ki je ustvaril okoli 120 m visoko stopnjo, prek katere pada slap Veliki Drsnik s skupno višino 112 m. V bližini je tudi slap Parabola.
V Logu se je rodil gradbenik Mihael Štrukelj.
Naselje leži na potresno ogroženem področju, naselje je bilo močno prizadeto v potresu leta 1998. V letu 2000 je naselje močno prizadel zemeljski plaz izpod Mangarta, ki je porušil več objektov in popolnoma spremenil okolico.
(Vir: http://sl.wikipedia.org/wiki/Log_pod_Mangartom, dne 23. 6. 2012)

Cerkev sv. Štefana v Logu pod Mangartom.

Končno doma v Bovcu - skoraj me je ujel dež.

Korito - kašta v Bovcu (Kot).

Ni komentarjev: